Moda Tasarımcısı Mert Erkan ile Samimi Röportaj

Moda Tasarımcısı Mert Erkan ile Samimi Röportaj

Mert Bey, öncelikle bizi kırmayıp röportajımızı kabul ettiğiniz için çok teşşekkür ederiz. Fresh Models olarak sizi takip ediyoruz. Bir çok moda haftasına katıldınız.

Peki bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

-1994, İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi – Tekstil & Konfeksiyon Bölümü’ nden mezun olduktan sonra FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi – Moda & Tekstil Tasarımı Bölümü’ nde eğitimimi tamamladım. Üniversite stajıma Arzu Kaprol’ de başladıktan sonra bir proje ile tasarım ekibine dahil oldum ve 2,5 yıl tasarım ekibinde aktif olarak görev aldım. Hemen ardından Dice Kayek’ de 7 ay çalıştıktan sonra, 2013 yılında kendi markamı kurdum ve markam üzerinde istihdam yürütmeye başladım. Bunun yanısıra her sezon Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’a katılmakla birlikte yurtdışındaki birçok moda haftasına ve çeşitli fuarlara katılım göstermeye başladım. Aynı zamanda 2016 yılından beri fast-fashion’ da da bilfiil görev almaya başlayıp; başta Inditex grubu olmak üzere, birçok markaya dışardan tasarım desteğinde bulundum ve halen devam etmekteyim.

Son defilenizde kullandığınız renkler de sade, şık ve moderndi öncelikle defileniz için sizi tebrik ederiz. MBFW 14.sezonundaki ilkbahar yaz koleksiyonunuzda ilham kaynağınız neydi ve tarzınız hakkında biraz bilgi bilgi verir misiniz?

Shelved yani Rafa Kaldırılan adını verdiğim İlkbahar/Yaz 2020 hazır giyim kadın koleksiyonumda ilhamımı; geçmiş zamanda yaşamış olduğum ve sonucunda enteresan bir şekilde biten bir ilişkimden esinlendim. Yıllar sonra rafa kaldırdığım bir kitap ve içerisindeki kurumuş karanfilden yola çıkarak hazırladığım bu koleksiyonda; özellikle karanfili kendimce yorumlayıp, onu monokrom şekilde koleksiyona yerleştirdim. Pis dikilen şerit detayları ve o şeritlerin dağılım komposizyonları karanfile gönderme yaparken, katman ve katlama detayları da kitap sayfalarına ayrı bir gönderme yapıyordu. Koleksiyonda beyaz, bej, lila, saks ve mor renklerini kullanıp; defilede toplam 23 look tanıtmış oldum. Bu sezonki yarattığım kadın silüetinde; bir tavra sahip olan, kendi ayakları üzerinde durabilen, geçmişe gönderme yapan ve net bir kadın silüeti hakim. Hacimli omuz ve kol detayları, pis dikilen ve farklı yorumlanan şeritler, oval pat kapamalar ve daire etekler koleksiyonun anahtar detaylarını oluşturmuştu. Styling, saç, makyaj, müzik, kurgu, koreografi, daha doğrusu her bir ince detay bu hikayeye bağlı kalınarak tasarlanmış ve kurgulanmıştı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi – Tekstil & Konfeksiyon Bölümü’nde eğitiminizi alıp ardından FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi- Moda & Tekstil Tasarımı Bölümü’nde eğitiminizi alarak eğitim hayatını tamamlamışsınız, okul yıllarında kendinizi hayal ettiğiniz yer de misiniz? Ulaşmak istediğiniz bir hedef var mı?

-Her iki üniversitede de okuduğum yıllar içerisinde dışardan kendi markam Mert Erkan’ ı bir şekilde yürütmeye odaklanmıştım ve üzerinde durdurak bilmeden çalışmalar yapıyordum. İlk tecrübem; okulumun yıl sonu mezuniyet defilesine, henüz birinci sınıftan bir öğrenci olmama rağmen sırf hevesim ve başarımdan ötürü o karma defileye dahil edilmem oldu. Zaten o kendimi kendime ispat etmeye başladığım özel bir başlangıç oldu benim adıma ve devamını hep çok çalışarak, yorgunluğumu unutarak, azmedip inanarak gerçekleştirmeye devam ettim. O dönemde hayal ettiğim noktaya 30’ lu yaşlarımda gelmeyi planlarken bunu 3 sene sonra gerçekleştirebilmenin mutluluğunu da ayrıca yaşamış oldum.

2010-2012 yılları arasında Arzu Kaprol’ le çalışmışsınız, size ne gibi şeyler kattı?

-Arzu Kaprol’ le çalışmak bana birçok noktada iyi şeyler kattı diyebilirim. Öncelikle kumaşçı anlamında çevremi genişlettim, ikili ilişkilerimde güzel bir insani ve ticari ilişkilere adım atmayı öğrendim. Akabinde koleksiyon hazırlama süreci, bu sürecin getirdiği ve içinde barındırdığı birtakım sorumluluklar, gece-gündüz kumaş topları arasında geçen uykusuz zaman dilimleri ve bu her dilimin ne denkli kıymetli oluşu, kalıp ve dikiş teknikleri, güzel dostluklar, arkadaşlıklar biriktirebilmek… Bana kattıklarını böyle özetleyebilirim.

İsminizi ilk duyurduğunuz bir organizasyon/defile’ niz var mı? Sizi insanlar en çok ne zaman tanımaya başladı?

-İsmimi duyurmanın yanısıra ilk kez kendimi profesyonel bir area’da ispatlama, tanıtma ve kendime kendimi gösterme eylemini gerçekleştirme fırsatı bulduğum organizasyon; 2014 Aralık tarihinde sevgili Uğurkan Erez abimden davet alarak katıldığım, o dönemin adıyla bilinen ve sıkça seyredilen Show TV’deki  “Bu Tarz Benim” programı, gala gecesindeki düzenlediğim bireysel defilem oldu. Sonra zaten devamı artarak geldi.

Birçok markaya dışarıdan tasarım hizmetinde bulunmuşsunuz, şu an çalıştığınız markalar var mı?

-Yaklaşık 4 senedir Inditex Grup ağırlıklı olarak birçok markaya ve firmaya koleksiyon danışmanlığı ve tasarım hizmetinde bulundum. Şu anda da Sambtex Tekstil bünyesinde, yine Inditex Grubu’nun markalarına ve birçok yan firmaya tasarım desteği veriyorum.

Uluslararası fuarlarda yer almışsınız, ne gibi fuarlardı ve ne gibi geri dönüşler ne şekilde oldu?

-Uluslararası fuar ve moda haftalarında oldukça yer alma fırsatı elde ettim. Bu organizasyonlar sıklıkla eş zamanlı gerçekleştirilen moda haftaları ve fuarlar olmuştu. Benim için en değerli ve unutulmaz olan; aldığım destekle birlikte katıldığım Vietnam International Fashion Week ve Laos Fashion Week organizasyonları olmuştu. Ve bu moda haftaları kapsamında eşzamanlı olarak gerçekleştirilen fuarlar da buna dahildi. Türkiye’ den tek katılımcı tasarımcı olarak, üzerine bu gururla birlikte yoğun beğeni ve talep alınca da üzerine kreması olmuştu diyebilirim.

 

Şuan sekiz lokasyonda satış noktanız var, hangi lokasyonlar biraz bahseder misiniz?

-Evet 8’di ama artık 10 satış noktasına sahibim. Bunlar Türkiye’ de; İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Adana olarak, yurtdışında da Kuveyt, Dubai, Vietnam ve Laos olarak faaliyet göstermektedir. Bunlara ek olarak bazı online satış sitelerinde de hizmet vermekteyiz.

Sürdürülebilir moda döngüsünde moda tasarımcısının rolü var mıdır sizce?

 –Elbette aktif bir rolü var tasarımcının. Çünkü çoğunlukla bir şeyleri belirleyen, karar veren, uygulayan, uygulatan ve en önemlisi de örnek olan ana merkez bizleriz.

Tasarımlarınızdan satın almak isteyenler size nasıl ulaşıyorlar?

-Türkiye’de İstinye Park Beymen, Celebre Boutique, 868 Boutique, Things Boutique, Akmerkez Building Designer Store, Esra Arı Boutique. Online da ise; 365ist.com, Let Style In. Yurtdışında ise; Kuveyt, Dubai, Bahreyn ve Vietnam.

Mert Erkan ile bu keyifli röportaj ardından sizleri geçmiş zamanda yaşamış olduğu ve sonucunda enteresan bir şekilde biten bir ilişkisinden esinlendiği, yıllar sonra rafa kaldırdığı bir kitap ve içerisinde kurumuş bir karanfilden yola çıkarak hazırladığı 2020 ilkbahar yaz koleksiyonu ile başbaşa bırakıyorum

Mert Erkan Instagram https://www.instagram.com/merterkandesign

All Images : ISTANBUL, TURKEY – OCTOBER 09: A model poses on the runway during the Mert Erkan show during Mercedes-Benz Istanbul Fashion Week at Zorlu Performance Hall on October 09, 2019 in Istanbul, Turkey. (Photo by Vakkas Aygül)

google.com, pub-1677064995622617, DIRECT, f08c47fec0942fa0